Αρχική > Εφαρμοσμένη Φυσική > Ημιαγωγός θα μπορούσε να μετατρέψει θερμότητα σε υπολογιστική ισχύ!

Ημιαγωγός θα μπορούσε να μετατρέψει θερμότητα σε υπολογιστική ισχύ!

Οι υπολογιστές μπορεί κάποια μέρα πλέον να ανακυκλώνουν μέρος της θερμότητας που χάνουν κατά τη λειτουργία τους, μέσω ενός υλικού το οποίο μελετάται στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Το υλικό αυτο είναι ένας ημιαγωγός με την αγγλική ονομασία «gallium manganese arsenide». Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια επίδραση που μετατρέπει την θερμότητα σε ένα κβαντικό μηχανικό φαινόμενο γνωστό ως σπιν, σε έναν ημιαγωγό. Μόλις αναπτυχθέι και εξελιχθεί, η επίδραση αυτή θα μπορεί πιθανότατα να επιτρέψει σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα να λειτουργεί με θερμότητα αντί για ηλεκτρισμό.

Η έρευνα αυτή συνδυάζει 2 τεχνολογίες αιχμής, το θερμο-ηλεκτρισμό και τα spintronics. Ο τελευταίος αυτός κλάδος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το σπιν των ηλεκτρονίων για την εγγραφή και την ανάγνωση δεδομένων. Το spintronics είναι σίγουρα μια τεχνολογία εξαιρετικά επιθυμητή αφού αποθηκεύει περισσότερα δεδομένα σε λιγότερο χώρο, τα επεξεργάζεται ταχύτερα και καταναλώνει και λιγότερη ισχύ.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνδυασμό spintronics και θερμο-ηλεκτρονικής που μπορεί να μας δώσει έναν νέο υβριδικό κλάδο τα θερμο-spintronics (thermo – spintronics) ,  μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω λινκ :

http://www.physorg.com/news204826708.html

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: