Αρχική > Εφαρμογές σε προγραμματιστικό περιβάλλον > Γεννήτρια τυχαίων αριθμών αξιοποιεί τις κβαντικές διακυμάνσεις του κενού.

Γεννήτρια τυχαίων αριθμών αξιοποιεί τις κβαντικές διακυμάνσεις του κενού.

04/10/2010

Οι γεννήτριες τυχαίων αριθμών, είναι μηχανισμοί που παράγουν ακολουθίες από τυχαίους αριθμούς και είναι απαραίτητες σε ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών με εξέχουσα εκείνη της κρυπτογραφίας. Από τις υπάρχουσες μεθόδους ξεχωρίζουν αλγόριθμοι που μπορούν να περάσουν στατιστικά τέστ τυχαιότητας αλλά αχρηστεύονται αν βρεθούν σε λάθος χέρια και άλλες που χρησιμοποιούν σύμπλοκα ιόντα αλλά τείνουν να είναι πιο ακριβές και χρονοβόρες.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planch για την Επιστήμη του Φωτός στο Erlangen της Γερμανίας, ανέπτυξαν μια μέθοδο που αξιοποιεί τις κβαντικές διακυμάνσεις του κενού, οδηγώντας τες μέσω μιας δέσμης laser σε συσκευή που τις μετατρέπει σε αριθμούς.

Η δέσμη οδηγείται σε έναν διαχωριστή προφυλαγμένο από εξωτερικές πηγές φωτός όπου και διαχωρίζεται. Οι δυο εξερχόμενες δέσμες δεσμεύονται σε δύο ανιχνευτές που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρονικά σήματα. Χωρίς την επίδραση των κβαντικών διακυμάνσεων του κενού θα έπρεπε οι δύο δέσμες να είναι πανομοιότυπες. Ωστόσο, μετά την αφαίρεση του ενός σήματος από το άλλο καθώς και της ολικής αταξίας του συστήματος οι επιστήμονες μπόρεσαν να απομονώσουν τον θόρυβο που προήλθε από το κενό και να τον ανάγουν σε μια ακολουθία πραγματικά τυχαίων αριθμών.

Η ταχύτητα της δέσμης υπολογίζεται σε 6.5 Μbps και είναι συγκρίσιμη με εκείνες των εμπορικά διαθέσιμων γεννητριών τυχαίων αριθμών. Το κόστος μιας τέτοιας συσκευής θα μπορούσε να πέσει μέχρι τα 100 ευρώ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιτρέπουν να αποτελέσει τμήμα ενός προσωπικού υπολογιστή, όμως σύμφωνα με τον Antonio Acín του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι περισσότεροι χρήστες δεν θα μπορούν να εξακριβώσουν αν η γεννήτρια που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής τους χρησιμοποιεί πραγματικά τυχαίους αριθμούς ή ένα προ-υπολογισμένο σετ ψευδο-τυχαίων αριθμών.

http://www.newscientist.com/article/dn19520-random-numbers-created-out-of-nothing.html

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: