Αρχική > Διάφορα > Μια φορά κι έναν καιρό…

Μια φορά κι έναν καιρό…

06/10/2010

…ήταν ένα αστέρι, που το έλεγαν R136a1 και είχε μάζα
ίση με 256 ηλιακές μάζες…

Κι όμως δεν πρόκειται περί παραμυθιού για μικρούς (μελλοντικούς!) αστρονόμους, καθώς ο αστέρας αυτός είναι υπαρκτός και βρίσκεται στο Νεφέλωμα της Ταραντούλας στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

O κυανός υπεργίγαντας R136a1 ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες, από ομάδα βρετανών αστρονόμων του πανεπιστημίου του Sheffield και βρίσκεται σε απόσταση 22000 ετών φωτός. Έχει ισχυρότατο αστρικό άνεμο εξαιτίας του οποίου έχει χάσει μεγάλος μέρος της μάζας του (υπολογίζεται ότι κατά την γέννησή του είχε μάζα ίση με 320 ηλιακές μάζες!!!).

Ο Ρ136a1 κατέχει ένα ακόμα ρεκόρ εκτός από αυτό του βαρύτερου αστέρα (που έχει παρατηρηθεί ως τώρα). Είναι και ο φωτεινότερος, με την φωτεινότητά του να είναι 8,7 εκκατομύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου μας!

Τόσο μεγάλοι αστέρες δεν είναι τελείως γνωστό πως δημιουργούνται. Είναι όμως γνωστό ότι αυτά τα «τέρατα» είναι πολύ σπάνια και δημιουργούνται αποκλειστικά στο εσωτερικό των πυκνότερων σμηνών.

Δέστε το video της σύγκρισης του Ρ136α1 με την Γη και τον Ήλιο:

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις παρακάτω διευθύνσεις: http://www.ras.org.uk/news-and-press/157-news2010/1867-300-solar-mass-star
http://en.wikipedia.org/wiki/R136a1

Advertisements
Κατηγορίες:Διάφορα
Αρέσει σε %d bloggers: