Αρχική > Σύγχρονη Φυσική > Νόμπελ Φυσικής 2010!

Νόμπελ Φυσικής 2010!

10/10/2010

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής βρήκε τελικά τον καινούριο του κάτοχο!  Δύο Ρώσοι Φυσικοί ήταν αυτοί οι οποίοι φέτος έλαβαν την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση και καταξίωση που μπορεί να έχει κάποιος επιστήμονας.  Τα ονόματα αυτών Andre Geim και Konstantin Novoselov και είναι μέλη του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Το θέμα το οποίο τους χάρισε το πολυπόθητο βραβείο ήταν η ενασχόληση τους με ένα νέο πολύ πρωτοποριακό υλικό , το δισδιάστατο γραφένιο. Το εντυπωσιακό είναι πως το γραφένιο είναι μια μορφή άνθρακα, ενός δηλαδή από τα θεωρητικά πιο κοινά και γνωστά μας στοιχεία.  Όπως όμως φαίνεται, η φύση δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει!

Το γραφένιο είναι το λεπτότερο και ισχυρότερο υλικό που υπήρξε ποτέ. Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού (εφάμιλλος του χαλκού) και ο καλύτερος αγωγός της θερμότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Μπορεί να είναι σχεδόν διαφανές αλλά είναι πυκνότατο και αδιαπέραστο ακόμα και από τα μικρότερα άτομα αερίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό στο οποίο οι ερευνητές κατάφεραν να δώσουν πάχος ενός μόλις ατόμου, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά του. Έτσι εμφανίζει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κβαντικές ιδιότητες.

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν διαφανές και καλός αγωγός, το γραφένιο είναι κατάλληλο για την παραγωγή διαφανών οθονών αφής, πάνελ φωτισμού και ίσως ακόμη και ηλιακά κύτταρα.

Όταν αναμιγνύεται με τα πλαστικά, το γραφένιο μπορεί να τα μετατρέψει σε καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στη θερμότητα. Αυτή η αντοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέα σούπερ ανθεκτικά υλικά, τα οποία είναι επίσης λεπτά, ελαστικά και ελαφριά. Στο μέλλον, οι δορυφόροι, τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από νέα σύνθετα υλικά.

Γενικότερα, το γραφένιο , έχει πολλές χρήσεις , αλλά εξόχως ενδιαφέρουσες είναι και οι ιδιότητες του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα εξής :

http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/press.html

http://www.physics4u.gr/blog/?p=2600

http://www.reuters.com/article/idUSTRE6941I520101005

Advertisements
Κατηγορίες:Σύγχρονη Φυσική
Αρέσει σε %d bloggers: