Αρχική > Σύγχρονη Φυσική > Πείραμα υποδεικνύει την ύπαρξη νέου σωματιδίου.

Πείραμα υποδεικνύει την ύπαρξη νέου σωματιδίου.

 Τα αποτελέσματα ενός φιλόδοξου πειράματος Φυσικής στο Fermilab δείχνουν να επιβεβαιώνουν προ 20-ετίας ευρήματα που εντοπίζουν αδυναμίες στο Καθιερωμένο Μοντέλο και προτείνουν την ύπαρξη ενός νέου στοιχειώδους σωματιδίου: Μια τέταρτη γεύση νετρίνο.

Τα νέα αποτελέσματα προχωρούν περαιτέρω στην περιγραφή της παραβίασης μιας θεμελιώδους συμμετρίας του Σύμπαντος που εξασφαλίζει ότι τα σωματίδια της αντιύλης συμπεριφέρονται ακριβώς όπως και τα αντίστοιχα σωματίδια της ύλης.

Τα νετρίνο είναι ουδέτερα στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη ραδιενεργό αποσύνθεση άλλων σωματιδίων. Οι γνωστές «γεύσεις» των νετρίνο είναι τα ουδέτερα αντίστοιχα των ηλεκτρονίων και των βαρύτερων συγγενών τους μυονίων και ταυ σωματιδίων.  Ανεξάρτητα από την αρχική γεύση ενός νετρίνο τα σωματίδια συνεχώς μεταπίπτουν από τον έναν τύπο στον άλλον σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Ταλάντωση Νετρίνων».

Ένα νετρίνο ηλεκτρονίου μπορεί να γίνει νετρίνο μυονίου και έπειτα να ξαναγίνει νετρίνο ηλεκτρονίου. Οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά ότι υπάρχουν τρεις γεύσεις νετρίνο. Κατά τη διάρκεια του Mini Booster Netrino Experiment (MiniBooNE), οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες ταλαντώσεις από όσες αναμένονται αν υπάρχουν μόνο τρεις γεύσεις νετρίνο.

Σύμφωνα με τον Byron Roe, Επίτιμο Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής και συγγραφέα σχετικού άρθρου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Physical Review Letters, αυτά τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης είτε νέων σωματιδίων είτε νέων δυνάμεων.

«Η απλούστερη εξήγηση θα ήταν είτε η προσθήκη νέων τύπων νετρίνο είτε στείρων νετρίνο, τα οποία δεν εμπλέκονται στις ασθενείς αλληλεπιδράσεις», δήλωσε. 

Οι τρεις γνωστοί τύποι νετρίνο αλληλεπιδρούν με την ύλη κυρίως μέσω της ασθενούς πυρηνικής δύναμης, η οποία καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι αυτή η τέταρτη γεύση νετρίνο, δεν αλληλεπιδρά μέσω της ασθενούς δύναμης και είναι συνεπώς ακόμα δυσκολότερο να ανιχνευθεί.

Η ύπαρξη των στείρων νετρίνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ερμηνεία κάποιας ή ακόμα και όλης της σκοτεινής ύλης του Σύμπαντος, καθώς επίσης και να ερμηνεύσει γιατί το Σύμπαν αποτελείται κυρίως από ύλη και όχι από αντιύλη, σύμφωνα με τον William Louis, ερευνητή στο Los Alamos National Laboratory. 

To πείραμα MiniBooNE πραγματοποιήθηκε στο Fermilab με τη συνεργασία 60 ερευνητών από διάφορα ιδρύματα για να ελέγξει τα αποτελέσματα του πειράματος Liquid Scintillator Neutrino Detector (LNSD), το οποίο άρχισε στο Los Alamos National Laboratory το 1990.

Τα αποτελέσματα δείχνουν παραβίαση της συμμετρίας φορτίου – ισοτιμίας του Σύμπαντος, που εξασφαλίζει ότι οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν εξίσου για τα σωματίδια της ύλης και για τα αντισωματίδιά τους. Παραβιάσεις αυτής της συμμετρίας έχουν παρατηρηθεί σε μερικές σπάνιες διασπάσεις, όχι όμως με νετρίνο, δήλωσε ο Roe.

Ενώ όμως τα αποτελέσματα είναι στατιστικά σημαντικά και δεν στηρίζουν τα ευρήματα του LNSD, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στο ότι απαιτούνται αποτελέσματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή πρόσθετα πειράματα προτού οι επιστήμονες εγκαταλείψουν τα αποτελέσματα του Καθιερωμένου Μοντέλου. 

www.physorg.com/news/2010-11-physics-particle.html

Advertisements
Κατηγορίες:Σύγχρονη Φυσική
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: