Αρχική > Σύγχρονη Φυσική > Αντι-ύλη παγιδεύτηκε για πρώτη φορά στο CERN!

Αντι-ύλη παγιδεύτηκε για πρώτη φορά στο CERN!

20/11/2010

Ξεκινώντας το άρθρο αυτό, θα πρέπει να ορίσω τί ακριβώς είναι η αντι-ύλη. Η αντι-ύλη είναι η μορφή της ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη.  Δηλαδή τα σωματίδια της ύλης, αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα αντισωματίδια, για να μας δώσουν την αντι-ύλη. Ο παραλληλισμός ο οποίος γίνεται συχνά είναι ότι η αντιύλη είναι ένας «εναντιόμορφο είδωλο» της ύλης.

Τα άτομα λοιπόν αυτής της αντι-ύλης, έχουν μια πάρα πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αμέσως μετά τη δημιουργία τους, μέσα σε ένα ασύλληπτα μικρό χρονικό διάστημα, έρχονται σε επαφή με την ύλη και εξαϋλώνονται.  Σε αυτή την περίπτωση τόσο το σωμάτιο όσο και το αντισωμάτιο καταστρέφονται και δίνουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το σημαντικότατο επίτευγμα των επιστημόνων του CERN έγκειται στο ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να διατηρήσουν 38 άτομα αντι-ύλης για περίπου 170ms (σχεδόν δύο δέκατα του δευτερολέπτου) . Για να το επιτύχουν αυτό χρειάστηκαν χρόνια σκληρής δουλειάς. Η λύση στο πρόβλημα διατήρησης των αντισωματίων , ήταν η δημιουργία δοχείου , μέσα στο οποίο αυτά αιωρούνταν στο κενό, χωρίς επουδενί να έρθουν σε επαφή με τα τοιχώματα. Επειδή όμως το αντι-υδρογόνο έχει σπιν, επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε οκταπολικός μαγνήτης, του οποίου το πεδίο ήταν ισχυρό κοντά στα τοιχώματα και ασθενέστερο στο κέντρο της «παγίδας». Καταλαβαίνουμε λοιπόν , ότι όσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί ύλη , άλλο τόσο δύσκολο είναι να τη διατηρήσουμε, κάτι που κάνει το συγκεκριμένο επίτευγμα ύψιστης σημασίας.

Γιατί όμως ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη διατήρησης του αντι-υδρογόνου;  Η απάντηση είναι προφανής. Προκειμένου να έχουμε το διαθέσιμο χρόνο να μελετήσουμε την αντιύλη και να συλλέξουμε τα στοιχεία που μας είναι απολύτως απαραίτητα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στο μεγάλο ερώτημα, γιατί μετά τη Μεγάλη Έκρηξη η ύλη επικράτησε της αντι-ύλης.

Βέβαια, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε μετρήσεις , είναι σημαντικό να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο οι τεχνικές, ώστε να παγιδεύονται μεγαλύτερες ποσότητες αντι-ύλης και για κάπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως με την πρόοδο η οποία έχει γίνει, πλέον φαίνεται ότι πλησιάζουμε με γρήγορο ρυθμό σε εξελίξεις οι οποίες πριν από λίγα χρόνια περιλαμβάνονταν σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν οι εξής σύνδεσμοι :

http://www.physics4u.gr/blog/?p=2757

http://physicsworld.com/cws/article/news/44343

http://arstechnica.com/science/news/2010/11/researchers-trap-antihydrogen-atoms.ars

Advertisements
Κατηγορίες:Σύγχρονη Φυσική
Αρέσει σε %d bloggers: