Αρχική > Σύγχρονη Φυσική > Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού πλησιάζει στο τέλος της!

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού πλησιάζει στο τέλος της!

18/05/2011

H έρευνα για το επονομαζόμενο «Σωματίδιο του Θεού» η οποία θα εξηγούσε γιατί η ύλη έχει μάζα και γιατί υπάρχει βαρύτητα στο Σύμπαν, πιθανόν θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις ενός από τους βασικότερους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Rolf-Dieter-Heuer , ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (του περίφημου CERN κοντά στη Γενεύη), ανέφερε ότι αν το υποατομικό σωματίδιο γνωστό ως μποζόνιο του Ηiggs υπάρχει, όπως προβλέπει η θεωρία, τότε ο επιταχυντής αδρονίων (LHC – Large Hadron Collider) θα το έχει ανιχνεύσει ως το τέλος του 2012.

Ωστόσο εάν το πείραμα του LHC αποτύχει να βρεί αποδείξεις ύπαρξης του Higgs, τότε σημαίνει ότι κάτι ακόμα πιο μυστήριο θα πρέπει να υπάρχει ώστε να εξηγεί τη μάζα και τη βαρύτητα. Αυτό θα σήμαινε αναπόφευκτα την εγκατάλειψη χρυσών κανόνων της φυσικής, που είναι γνωστοί ως το «καθιερωμένο μοντέλο» και που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης μας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον Dr. Heuer.

Συνεχίζοντας, ο επιφανής αυτός επιστήμονας αναφέρει ότι το να μην βρούμε το μποζόνιο του Higgs δεν θα είναι μια αποτυχία, αλλά το αντίθετο. Εάν δεν υπάρχει και επομένως δεν μπορέσουμε να το βρούμε, τότε θα πρέπει να ανακαλύψουμε κάτι άλλο το οποίο να αντικαθιστά το Higgs , διαδραματίζοντας τον ίδιο ρόλο, δίνοντας δηλαδή μάζα στα στοιχειώδη σωμάτια.

Το LHC είναι κατασκευασμένο 100 μέτρα κάτω από το έδαφος σε ένα κυκλικό τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τον ευαίσθητο εξοπλισμό από το εξωτερικό περιβάλλον. Το περιβάλλον άλλωστε θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της σύγκρουσης δύο δεσμών πρωτονίων που ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις με 99,999999% της ταχύτητας του φωτός . Ο σκοπός του πειράματος είναι να πραγματοποιηθούν συγκρούσεις εξαιρετικά υψηλών ενεργειών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των σωματιδίων, ώστε να μπορέσουμε μέσω ανιχνευτών να παρατηρήσουμε τα δομικά τους στοιχεία. Ένα από τα εξαγόμενα ευελπιστούμε να είναι και το μποζόνιο του Higgs, εάν υπάρχει.

Ο Guido Tonelli , ο οποίος δουλεύει σε έναν από τους ανιχνευτές του LHC , είναι πεπεισμένος ότι η φυσική πλησιάζει σε μια «μαγική στιγμή» , η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το ευρύτερο Σύμπαν. Συνεχίζει λέγοντας:  « Η φυσική δεν θα είναι η ίδια μετά το 2012. Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει την οπτική του κόσμου που έχουμε. Θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μέλλον, ανάλογα με το τι θα ανακαλύψουμε, ή δεν θα ανακαλύψουμε».

Πηγή : http://www.independent.co.uk/news/science/search-for-god-particle-is-near-end-say-scientists-2285482.html

Advertisements
Κατηγορίες:Σύγχρονη Φυσική
Αρέσει σε %d bloggers: